2016. augusztus 31., szerda

Karakterek fejlécre // Perrie

Sziasztok! :)
Hoztam nektek pár karakter ami felhasználhattok fejlécre is vagy akár rendezett képekhez is, tényleg amihez csak szeretnétek.
 
Ahogy megszokhattátok megint mondom a magamét. Nyáron próbáltam aktívabb lenni (valljuk be nem nagyon sikerült), viszont most az iskola miatt sem szeretnék eltűnni, és most már tényleg tartani fogom magam ahhoz, hogy hetente kiteszek valamit. Mindenkinek szerencsés iskola kezdést.

Na most már tényleg itt vannak a képek. 






















2016. augusztus 30., kedd

Nessa-kritika #6 - Szabó Virág: Crystal

E-mailben rendelték tőlem ezt a teljes körű kritikát augusztus 21-én, azaz nem is olyan régen, én mégis hozzálátok, mert sokan várnak még a "köztes" várólistán (nem konkrét személytől kértek kritikát, és még nem kaptak senkitől) is, akik nagyon régen rendeltek.


Crystal

A kinézet
1. A fejléc. Mindenképp szokatlan megoldás, azt meg kell hagyni. Azzal nem is lenne baj, hogy csak egy karakter van a képen (halálklisés, mikor egy szerelmespár néz vissza a fejlécről), mert szépen lett kivágva, plusz nem annyira ismert karakter - legalábbis én nem ismerem -, és a háttér nekem nagyon tetszik, na de a cím és a lány feje körüli gondolatbuborékok, hát... Kezdjük az egyszerűbbel: a címnek sem a típusa, sem a színe nem passzol sem a fejléc, sem a blog összképébe (ez a szín elüt az összes színtől, ami megtalálható az oldalon). A gondolatbuborékok meg bennem azt a benyomást keltik, mintha négy (oké, öt) szóval akarnád jellemezni Crystalt, és ez nevetséges lett úgy, hogy pont ezt az öt szót választottad. Ezek mire akarnak utalni? Az érdeklődési körére, arra, hogy miket szeret, hogy mik járnak a fejében, vagy most ez mi? Ráadásul ugyanazzal a förtelmes betűtípussal vannak, mint a cím, illetve a háttér gyönyörűségét egyből agyonvágják az egyenetlen szélű, ocsmány gondolatbuborékaikkal. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy ennek a négy dolognak pont, hogy köze sincs ahhoz a Crystalhoz, akit a történetből megismerhettünk. Crystalt taszítják a bulik; egyetlen barátja van, Sierra; a zene még úgy ahogy elmegy, elfogadom; a szociális életet viszont nem egy begubózott írópalántával kéne kapcsolatba hozni. Illetve az a szívecskeszerűség a lány fölött... ezt még se te sem gondolhattad komolyan. És ha ez mind nem lenne elég (pedig sok is), a lány még csak nem is középen van: a fejléc jobb széléhez legalább huszonöt pixellel közelebb van, mint a balhoz. Ja, azt pedig kihagytam, hogy a blog többi, lilában és fehérben pompázó része mellett ez a kéken virító fejléc abszolút kilóg a sorból. (6/2)
2. A háttér. A nagy felbontású hátterekhez híven ez is rontja az összképet az illeszkedések miatt, de ez elkerülhetetlen a részletgazdagabbnak számító háttérképek esetén. A színei viszont a fejléctől eltekintve a blogtest többi részéhez remekül illeszkednek, jól összehoztad a színeket. (2/1)
3. A bejegyzések és modulok háttere. A fehérnél itt nincs is jobb döntés. (2/2)
4. A betűszín, betűtípus, betűméret. A betűszíneket mindenhol jól eltaláltad, nincs velük probléma. A típus a lehető legegyszerűbb, de mindig az a legjobb - ennek ellenére én javasolnám, hogy a bejegyzések címeire állíts be valami eltérőt, hogy elkülöníthetőbbek legyenek. A méret nekem tökéletes. (3/3)
5. Az effektek. Végre egy blog, amin csak a legalapszintűbb effektek vannak beállítva; tiszta felüdülés. A te oldalad összhatásába nem is illenének a kép- és linkfeffektek, úgyhogy a hiányukra is megkapod a pontot. (5/5)
6. A modulok. A vízszintes menüd kódja a lehető legegyszerűbb, de nincs vele különösebb bajom, a színei illenek a többihez. A modulsávod elrendezése viszont borzalmas - nem csoda, hogy nincs egy feliratkozód sem, ha ennyire hátra süllyeszted a rendszeres olvasókat, olyan jelentéktelenségek mögé állítva őket, mint a blogolj.eu-s plecsni meg egy versenyplakát. A logikus, praktikus és hasznos sorrend ez: tartalom, követők, chat, archívum, cserék (aminek nem értem, miért van modulja, ha egy cseréd sincs), blogolj.eu, verseny, kampány, író. Az elnevezéseik tetszenek; mennyivel ötletesebb portának hívni a chatet, mint chatnek! A zenelejátszó színe pont megfelel, és legalább nem automatikusan indítja el a zenét. Még faviconod is van, amiből látszik, mennyit foglalkoztál a bloggal, ráadásul igényes hatást is ad a lapnak. (12/10)
7. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. Egyedi, hogy csak egy karakter van a fejléceden, hogy nincsenek cifra effektjeid, hogy a plecsnit faliújságnak, a chatet portának, a cseréket szomszédoknak és az archívumot könyvtárnak nevezted el. Könyvborítód nincs, de nekem nem hiányzik. (5/5)
8. Az összhatás. A háttér éles illeszkedéseitől eltekintve a blogodra jó ránézni, annak ellenére is, hogy a fejléc abszolút elüt a blog többi színétől. Összességében nem rontottál el olyan otrombán semmit: a betűk olvashatóak, nem váltogatod a típusukat, a szövegek sorkizártra vannak állítva. (5/4)

A kinézet összesen: 40/32


A tartalom
1. A cím. Nem vall túl nagy képzelőerőre a főszereplő nevét adni egy történet címéül, főleg, mikor az a név ennyire gyakori és sablonos. De legalább így egyszavas, és mindenkoron illik a történetre, amíg Crystal marad a főszereplő. A történetet majd később fogom elemezni, de elismerem, hogy nem is igen lehetett volna ennek a történetnek más címet adni, tekintve, hogy semmilyen jellemzője nincs, ami kitűnne a többi közül, és címnek is megfelelne. Amit tanácsolni tudok, az, hogy valahogy a kristályt is fond bele a történetbe, mármint a tiszta, színtelen üveget, nem a főhősnő Kristályt, hogy ne legyen annyira sablon, mint akkor lenne, ha csak a főszereplőt jelölné. Tudom is én, hogyan, csak oldd meg. (6/4)
2. A fülszöveg. Hát, azt mindenképp meg kell adni neki, hogy ezt a megoldást még sehol máshol nem láttam, de ezúttal ez nem egyediségnek számít. Okkal nem alkalmazza rajtad kívül senki ezt a felépítésű fülszöveget. Méghozzá azért, mert ez így egy összefüggéstelen, jelentéktelen, megjegyezhetetlen adathalmaz, amiben ráadásul hibák is előfordulnak. Pirossal jelöltem őket. "Mondd, hogy szeretsz, és akkor elhiszem! - jelentette ki Daniel egy kis csend után, aztán a lányra nézett, kinek szeme a földet pásztázta. - Hát, itt tartunk."  És az is bajom még ezzel, hogy a fülszöveg alapján a történetben nagyobb szerepe van a főszereplő által írt regénynek és annak szereplőinek, mint a történet főhősnőjének, ráadásul spoilerezel is: a prológus idején még nincs kiadva Crystal könyve, tehát spoilernek számít leírni a fülszövegben, hogy ki lesz adva. Az meg, hogy a fülszöveg vége a regény egy részlete, rohadtul nem egyértelmű, ráadásul a fülszövegnek az lenne a dolga, hogy a történetet vezesse be és felkeltse az olvasó figyelmét eléggé, hogy elolvassa; te viszont többet írsz a történet főhősnőjének a könyvének a történetéről, mint a történetről. Érted? Ez így nagyon nem frankó, ráadásul összezavarja az olvasót. A fülszövegnek kéne nagyon röviden és sejtelmesen összefoglalnia a történet alapfelállását, és úgy lezárulnia, hogy az olvasónak felkeltse az érdeklődését - te viszont ezzel ellentétben leírtad a főhősnőd nevét, azt, hogy fiatal lány, antiszociális (el kell ráncigálni otthonról, hogy emberek közé menjen; rémlik?), könyvet ír, amit ki fognak adni, és a családja is támogatja ezt, végül pedig egy sort abból a bizonyos regényből. Remélem, nem kell mondanom, hogy ezzel semmit nem foglaltál össze, semmilyen kérdést nem vetettél fel az olvasóban, amiatt érdemesnek érezheti egyáltalán beleolvasni a blogba, és főleg nem győzted meg, hogy ezt a blogot megéri elolvasni, mert tud nyújtani akármit, amit a többi ötezer hasonló nem. (5/1)
3. Az oldalak. Arra gondoltam, csinálhatnál egy "Plecsnik" nevű oldalt, vagy valami hasonlót, amibe áthelyezheted a versenyes és a blogolj.eu-s plecsnit meg a kampányt, ezzel lerövidítve a fölöslegesen hosszú modulsávodat. A "Részek"-et át kéne nevezned fejezetekre, hogy ugyanolyan széles legyen a kis rubrikája ennek az oldalnak, mint a menüben a többinek; ha érted, mire gondolok. A kritikáidat nem kell előre megszámozni: ami van, azt rakd ki, linkeld be (egy most is hiányzik a listáról), de ne sorszámozd előre fölöslegesen, hogy 3., 4. kritika, és így tovább.
Ami kiverte a biztosítékomat, az a karakteres oldal. A különböző méretű és jellegű képek miatt abszolút rendezetlen benyomást kelt, pl. mindenkinek kifér az adatlapja a képe mellé, ezzel szemben Kathleené aránytalanul túllóg a sajátján, a széles képe miatt. Ha elfogadsz tőlem egy tanácsot, rendelsz egy csokor rendezett képet valamelyik blogmagazintól, amiknek mondjuk lilás árnyalata van, hogy illeszkedjen a blog színeihez és ne legyen teljesen sablonos sem. Ha ez megvan, leveheted az adatlapokról a nemet, mint szempontot. Szerintem a névből is megállapítja a betévedő, hogy férfiról vagy nőről van-e szó, de ha mégsem, a kép akkor is sokat segít, nem gondolod? A tulajdonságok és a hobbik leírásával viszont igazán lehengereltél, rossz értelemben. Nézzük őket sorra! Crystal: Tulajdonságok: kitartó, türelmes, kreatív, visszahúzódó, bűntudatos a bűntudat egy állapot, és nem létezik olyan tulajdonság, hogy bűntudatos, fantáziadús és mániákus. Hobbi: írás, videó játékok, sorozatok, filmek, könyvek, zene az áthúzottak nem tevékenységek, ennélfogva hobbik sem lehetnek; logikusan: videó játékozás, tévézés, olvasás, zenehallgatás. Sierra: Tulajdonságok: makacs, lelkes, kedves, bulizós, kötözködő, igazmondó és barátságos egy halom ellentmondás: ha kedves és barátságos, akkor nem kötözködő; a 'bulizós' nem tulajdonság, ahogy az igazmondó sem (utóbbit maximum 'őszinte'-ként ismerem). Hobbi: zene, videó játékok, sorozatok, filmek zenehallgatás, videó játékozás, tévézés, táncolás, italok készítése. Sherlock: Tulajdonságok: makacs, kitartó, flörtölős, ki áll a mellett, akinek segítségre van szüksége, és segít mindenkinek, akinek úgy látja, hogy kellene ezt te sem gondoltad komolyan, de azért helyesírásilag javítom: kiáll amellett, akinek segítségre van szüksége, és segít mindenkinek, akinek úgy látja, hogy kellene. Hobbi: kamera, filmek fotózás, filmnézés, színészkedés, edzés, zene, gitár, dob, zongora zenélés, gitározás, dobolás, zongorázás, dalszöveg írás dalszövegírást egybeírjuk, focizás. Henric: Hobbi: fotózás, modellkedés, focizás, hokizás, baseballozás, programozás, bulikon való részvétel nála örök marad, még ha csak egy baráti összejövetelről is lenne szó tehát bulizás. Kathleen: Hobbi: modellkedés, úszás, gitározás, zenehallgatás, éneklés, sétálás, do it yourself, vers/novella írás.
És ezek csak a helyességi hibák voltak - azt mondanom sem kéne, mennyire nem szerencsés egyszavas tulajdonságokkal leírni egy embert. Egyrészt képtelenség, másrészt nevetséges, harmadrészt az olvasó, aki ezeket átnyálazza, egyet sem fog megjegyezni belőle, és nem fogja jobban ismerni a karaktereket, mert őket a történetből kell megismernie, nem egy ömlesztett, elrontott tulajdonsághalmazból, ami tele van egyezésekkel, mintha azt akarná jelezni, mennyire egyformák és sablonosak a szereplőid. (4/2)
4. A prológus. Kezdjük azzal, amit egyszerűen le tudok írni. Megfelelő a hosszúsága, és sorkizártra van téve, ami fogalmad sincs, milyen megkönnyebbülés nekem. A képnek, amit beraktál az elejére, egyáltalán semmi köze a részhez, valamint a címének sem, de ez van, ha erőltetetten akarsz zenét rendelni a részekhez, aminek a címe nem passzol a történethez. Innentől viszont inkább idézetekkel támasztanám alá a véleményemet, hogy ne sértődj meg idő előtt semmin.
Lehet, hogy a többi ember szemében nem tetszést nemtetszést fogsz látni.
"Sosem tudhatod, hogy mikor jönnek a vágyaid. Mikor szeretsz bele egy srácba, aki viszonozza az érzéseidet. Azt se sejthetted, hogy ki lesz Ő. Lehet, hogy a többi ember szemében nem tetszést fogsz látni. Ki mondja meg, hogy kit szeressünk? Csak a szívünkre hallgassunk." - Feltűnt, hogy a mondatoknak semmi közük egymáshoz? Képzelem, milyen minőségi lehet Crystal regénye, ha ennyire hatásvadász stílusban ír, olyan klisékkel, mint a "csak a szívünkre hallgassunk". Édes istenem... És mégis ki fogják adni? Mese a taknyos kísértetről, ha engem kérdezel. Elismerem, adnak ki minősíthetetlen könyveket (Alkonyat-saga, Leiner Laura-könyvek, stb.),  de azoknak legalább valami bemagyarázott értelme van, és jó sok pénzt kaszált rajtuk az írónőjük.
letettem a tollat a kezemből, majd hátra dőltem hátradőltem a székemben, és a lapra meredtem.
Végül a karaktereken kezdtem el gondolkodni; főszerepben egy lány, aki húsz évesen az egyetemen találkozik az új tanárjával, miközben már van egy jóképű, átlagon felüli tudással rendelkező barátja. - Crystal már "tele van ötletekkel", de csak "végül" kezd el gondolkodni a karakteren, aki köré az egész sztorit fel akarja építeni? Könyörgöm, a főhősre épül az egész rohadt cselekmény, hogy akarod felépíteni a történet kártyavárát a levegőbe? Ezzel a finoman szólva felháborító bakival semmi baj nem lenne, ha hibának lenne beállítva, de Crystal könyvét szerinted ki is fogják adni, szóval látszólag senkinek nem tűnik fel, hogy fogalma sincs az írásról. Vagy csak neked nem tűnt fel.
Nem tudja, kit válaszon, mivel kevesebb, mint nyolc év korkülönbség van közte és az idősebb között, viszont a régebbről ismert pasija csak egy évvel, hogy idősebb nála. - Csak a kort veszi számításba, minden más le van szarva? Mi a helyzet azzal, hogy a kettő közül kit szeret jobban, kiben bízik meg inkább, ki mit tett már érte, ő melyikükért mit tenne meg, leélné-e a választottja mellett az életét? Megismételném magamat: Crystalnak halvány lila gőze sincs az emberekről, ahogy az írásról sem.
A kor nem számít, de ha összejönne a tanárjával, akkor a munkájával játszanának. - Oké, szóval az egyetlen szempont, amit figyelembe hajlandó venni a főhősnője választását illetően, vagyis a kor, nem számít. Ezután meg leírod, hogy a tanára munkájába kerülne, ha összejönnének. Akkor mi a kérdés? Ha szeretné a tanárát, akkor jót akarna neki, ergo nem tenné tönkre a munkáját, aminek eléréséért bizonyára elég sokat küzdött már...
A történet egy döntésképtelen lányról, egy érett férfiról és egy meglepően okos, jómódú srácról szól, akiknek egymással való kapcsolataik egymáshoz fűződő kapcsolatai egyre komplikáltabbakká válnak.
Valami nagy, ami meglepheti az olvasót, és utána napokig agyalhat rajta, miért pont, így lett vége. - Mégis tud valamit ez a Crystal - csak rájött, mi lenne egy valamirevaló regény lezárásának lényege! Tapsot neki!
Elvigyorogdtam, és újra a kezembe vettem az íróeszközt, s a betűk, a szavak, a mondatok csak úgy jöttek folyamatosan, miközben a háttérben Meghan Trainor, Halsey és Taylor Swift számai mentek le sorjában. Ahogy végeztem legalább öt oldallal, felnyitottam a gépemet, majd elkezdtem begépelni, részletesebben leírni a cselekményeket, kidolgozni a szereplőket. - Ne zavarjon, hogy a karaktereket a történet megírása előtt kéne kidolgozni, mivel az ő milyenségükön múlik a történet egésze.
anyu benyitott a szobámba, hogy bejelentse;: 'Kész van'.
Apáddal arra gondoltunk, hogy a szünetben felutazhatnánk Wales-be, ahol lehetőségünk lenne kirándulni is - mesélte anyukám - Nem csoda, hogy Crystal ennyire elcseszett... Komolyan, mint egy osztályfőnök, aki próbálja reklámozni a csapnivaló osztálykirándulás-helyszínt. "Lehetőségünk lesz kirándulni is..." Megfagyna az ereimben a vér, ha anyám ilyen hidegen és kacifántosan szólna hozzám arról, hogy "kirándulhatunk is".
 - Biztos lesz pár új ötlet újabb történetekhez - kacsintott rám apám. - Tényleg, mikor mutatod meg a legújabb művedet, amivelt olyan nagy beleéléssel írtál ma délelőtt?
kivéve a word-vel - Ha tudod, hogyan kell kiejteni a wordöt, akkor azt is tudnod kéne, hogyan kapcsolsz hozzá toldalékot... Nem "word-vel", hanem worddel.
Felálltam, hogy kimenjek a konyhából, de mielőtt ezt megtehettem volna, visszafordultam a küszöbnél.
- Nagyon finom volt, és köszönöm az ebédet, de muszáj beszélnem Sierrával - siettem vissza a szobámba, hogy rácsörögjek a barátnőmre, aki kitörő örömmel fogadta a válaszomat. [Válaszodat mire? Kérdést sem tett fel tudtommal.] - Elutazunk a szünetben minimum egy hétre Wales-be a szüleimmel.
S, ha már ez szóba jött, nincs kedved eljönni velem az este? - kérdezte, és ezzel elbizonytalanított. - Találkozunk még a szünet előtt! Úgy is Úgyis mindjárt itt  van. - Ha jól értelmezem, suliidő van, szünet előtt - vagyis minden hétköznap találkoznak. Miért nem az a logikus, hogy suliban látják egymást? Mit akarsz azzal, hogy találkozzanak még a szünet előtt? Nem inkább szünet van, és suli előtt akarnak találkozni? Gondold át a dolgokat, mielőtt leírod.
sejtettem, hogy nem valami csajos, pizsama parti pizsamaparti, inkább egy házi buli házibuli. - Crystal, kedvesem, elviekben 17 éves vagy, nagyon ügyi, hogy eszedbe jutott, hogy a barátnőd házibuliba hív, nem pizsamapartira! -_- Bocs, de ezt nem tudtam megállni, egyszerűen fejfájdítóan az idegeimre mászik a főhősnőd, ne haragudj.
amit én se akarok, mert tudom, hogy még mindig a rózsaszín párduc-mintásban alszol. - eEzzel megszakadt a vonal.

A fejemben lezajlott az a pillanat, hogy lerohan a lépcsőn, hogy egy gyors csevegést végezzen a szüleivel, majd bepattanjon a kocsijába, s eljusson hozzánk. Természetesen, már alig vártam, hogy friss kávé szagát érezem az autójában, mivel minden iskolai reggelen beugrik beugrott a Starbucksba. - Döntsd el, hogy múltidőben írsz-e, vagy jelenben!
Később a gondolataim az esti tervre kanyarodtak, ahol részeg fiatalok fognak táncolni a fülledt szobában, illetve medencébe ugrálni?. - Ez most miért akart kérdő mondat lenni?
Nyáron a fesztiválra, azért mentem el vele, mert fogadalmat tett fogadott velem, hogy nem tudok egy hetet a gépem és a telefonom nélkül eltölteni.
word-öt - Nincs szükség kötőjelre, jó így is: wordöt.
Az idő lejárta előtt viszont sikerült megszegnem, amivel veszítettem. - Tipikus példája a teljes mértékben érdektelen prológuslezárásnak. A prológusnak az lenne a dolga, hogy berántsa az olvasót a történetbe, felkeltse az érdeklődését; úgy kéne végződnie, hogy feltétlenül olvasni akarja a folytatást! Ez a lezáró mondat semmilyen izgalmas csavart nem vet fel, nem vetít előre jövőbeli izgalmakat a történetben, egyáltalán semmi; olyan, mintha a prológus felét random kitörölted volna, és az utolsó ott maradt mondat ez lenne.
Sajnálom, de ez a prológus mindezzel együtt minősíthetetlen. Betekintést nyertünk az íráshoz semmi tehetséggel nem rendelkező főhősnő csapnivaló regényébe, abba, hogy milyen nevetséges módszerekkel próbál előrehaladni az írásában. Megismerjük Crystal robot-anyját, aki semmiféle érzelmet nem tud kimutatni, és úgy beszél, mint egy unott turistavezető, aztán Crystal pörgős legjobb barátnőjét, aki minden második blogon megtalálható, és ugyanazokkal a tulajdonságokkal illetve szerepkörrel rendelkezik. Plusz tanúi lehetünk a néhol logikátlan, értelmetlen fogalmazásodnak (lásd: Sierra "kitörő örömmel fogadta a válaszomat", mikor kérdés sem hangzott el, legalábbis az olvasó nem tudott róla) és az unalmas történetvezetésednek, olyan lezárással, ami után senkit nem érdekel a következő fejezet. (5/1)
5. A történet. Épp annyira semmitmondó, logikátlan, összefüggéstelen, zavaros, hiteltelen és nevetséges, mint amilyenre a prológust elolvasva számítottam. Mert mi is a sztori? A főhősnőt a legjobb barátnője elráncigálja egy buliba - mint minden második blogon. A főhősnő ezen a bulin kapásból megtetszik egy álompasinak - mint minden blogon. De a főhősnő először elutasítja az álompasit, hogy azért mégse jöjjenek össze már az első fejezetben, mert az mégiscsak túl feltűnő képtelenség lenne (segítek: így is az) - mint minden blogon. A második fejezetben kapásból megtörténik az első csók, senkit nem zavar, hogy csak egymás nevét tudják, mást semmit; kit nyom, hogy baltás gyilkos is lehet a srác, á. Már meglepetést sem színlelek. Álompasi elhajt, mi a robot-anya első kérdése a lányához? Hát persze, hogy ez: Ki hozta őt az életedbe? Gratulálok, ennél színpadiasabb hülyeséget akarva sem találhattál volna ki. Komolyan létezik olyan univerzum szerinted, amiben egy anya ugyanebben a helyzetben ezt kérdezné?
Minden és mindenki a semmiből bukkan fel - egyik karakterről sem derül ki semmi; Andrew a semmiből bukkan elő, korábban utalás sincs róla, szinte ordít, hogy azért hoztad be a sztoriba, hogy Crys majd tudja kivel féltékennyé tenni Sherlockot, és ebből majd lehessen egy kupac gyermeteg, minden blogon olvasható utállak-vita, aztán utállak-békülés, utállak-csók, talán utállak-szex, ha nagyon drámai akarsz lenni.
Semminek nincs se előzménye, se következménye. Crystalt a bulin megdobják egy strandlabdával, ezért beleesik a medencébe (elárulom, egy strandlabdának szinte nulla a súlya, ennélfogva maximum egy másik strandlabdát lökhetett volna bele a medencébe, egy nála hatszázszor többet nyomó embert nem). Oké, tegyük fel, hogy mégis hatvan kilós volt az a strandlabda, és be tudott lökni egy ülő helyzetben lévő, majdnem felnőtt embert a medencébe. Crystal miért nem akarja tudni, hogy mégis ki dobta a lasztit? Miért nincs kiakadva, hogy mindene elázott, oda a haja, a ruhája? Ez a lány épp olyan űrlény, mint az anyja, semmilyen logikus emberi reakciója nincs.
És akkor most értékeljem külön a történet alapötletét és a kivitelezését? Jézusom. Az alapötletből legfeljebb az az elem értékelhető, hogy a főhősnő egy írópalánta, de amúgy semmilyen különleges eleme nincs. (10/1) A kivitelezés ezernyi kívánnivalót hagy maga után, amit a következőkben tárgyalt szempontok támasztanak alá, de próbáljuk tényszerűen nézni: milyen is a kivitelezésed? Pont olyan, mint ahogy a pont elején írtam: logikátlan, zavaros, összefüggéstelen, összecsapott, csapongó, hiteltelen, nevetséges, hiányos, és minden elem, amire épülnie kéne, csapnivaló, vagy teljesen hiányzik. Sajnálom, de ez... (10/0)
6. Leírások, párbeszédek, a karakterek. Semmilyen leírást nem használsz. Helyleírás - semmi. Személyleírás - összesen annyit tudtunk meg minden szereplő külső és belső jellemzői közül, hogy Sherlocknak kékeszöld szeme van. Ez azért elég siralmas négy rész után, mikor már öt szereplő feltűnt a színen, ezek közül egy a főhősnő akarna lenni - csakhogy Crystal nem főhősnő, ugyanis semmilyen tulajdonsága nincs azt leszámítva, hogy gyatrán ír. A párbeszédek zavarosak, hiteltelenek, sok esetben nevetségesek, és szinte mindig valószerűtlenek - lásd Crystal anyját. A karaktereid pedig üres nevek csupán, de azért leírom őket egyesével, hogy ne mondhasd, hogy indokolatlanul pocskondiáztalak.
Crystal: szeret írni, csak borzalmasan csinálja. Ennyi.
Sierra: a tipikus "legjobb barátnő"-karakter, aki MINDEN (csupa nagybetűvel, mert hangsúlyozni akarom), de tényleg minden egyes blogban megtalálható, és gyakorlatilag annyi a szerepe, hogy kirángassa a magába zárkózó főhősnőt a házból, hogy az így találkozhasson a nagy Ő-jével. Emellett semmilyen értékelhető szerepe nincs, nem viszi előre a cselekményt semmivel, teljesen hiteltelen személyiség, és az egyetlen jelző, ami eszembe jut róla, az akaratoshülyepicsa. Bocsánat.
Sherlock: álompasi. Ja, és el ne felejtsem: kékeszöld szeme van. Ez fontos, mert így a főhősnő tud miről álmodozni. Tök mindegy, ha egyébként egy üres, semmitmondó tucatsablon karakter, és az egyetlen erénye, hogy """tökéletes""", bizonyára (csak a karakterképét tudom alapul venni, mert, ismétlem, semmit nem írtál róla) kigyúrt, gyönyörű szemű, tökéletesen belőtt hajú álompasi. Semmilyen értéket és mélységet nem képvisel; ha nem lenne belőle egy csapásra a főhősnő szerelme, akkor egy gondolkodó olvasó meg nem mondaná, hogy ő akar a főhős lenni.
Henric: említés szintjén szerepel csak, és tipikus esete annak, amikor az író csak azért ír mellékszereplőket, hogy a kritikusok ne mondhassák, hogy nincsenek mellékszereplői. Mert Henric azon kívül, hogy ő Sierra éppen felszedett pasija, semmivel nem vitte még előrébb a sztorit, és ha ez így megy tovább, nem is fogja.
Kathleen: ő az, akibe a legjobban sajnálom, hogy nem csempésztél tartalmat. Igen, csudi-gyönyörű karakterképe van, és a főhős lánytestvére, meg minden szép és jó, de semmit nem tudtunk meg róla, és Crystalt, ahogy mindenki más, ő sem érdekelte eléggé ahhoz, hogy leírja nekünk a kinézetét - vagy akár megkérdezze tőle a nevét, ha már itt tartunk; azt is csak a karakteres oldalról tudjuk meg. Szerinted ez így van rendjén? Olvastál már olyan regényt, amiben egy szó sem esett a szereplők kinézetéről és belső tulajdonságairól, de egy külön függelékszerűségben minden jellemző le volt róluk írva, amit az olvasónak tudnia kellett?
Nem önreklámból, hanem segítési szándékból írom ezt: feltétlenül olvasd el a karakteralkotásról szóló cikkemet, hogy legalább kábé legyen fogalmad arról, hogyan kéne megalkotni egy karaktert.
Ne haragudj, de nuku leírással, életszerűtlen párbeszédekkel és üres karaktersablonokkal erre sem tudok sok pontot adni. Ezt az egyet is azért, mert Crystal írópalánta, és nagy szerepe van a történetben az írásának, akármilyen selejtes minőségű is az az írás. (15/1)
7. Stílus, fogalmazás. Összecsapott, félkésznek sem nevezhető bejegyzésekkel van dolgom, amikről csak úgy üvölt, hogy egyszer sem olvastad át őket, hiszen tele vannak fogalmazási hibákkal, bakikkal, logikátlanságokkal, légből kapott történésekkel, amiknek sehol sem magyarázod meg az előzményeit. A stílusod gyerekes, a fogalmazásod igénytelen, és nemegyszer váltogatod a jelen- és múltidőt, ami iszonyat zavaró. Főleg az előbbi, vagyis a stílusod okoz problémát, hiszen egy 17 évesnek csúfolt karakter szemszögéből próbálod írni a történetet, de mivel a saját korodnak megfelelő stílusban írsz, és valószínűleg nem vagy több tizenhárom-tizennégy évesnél, ezért átkozottul nehéz komolyan venni a történetet. (5/0)
8. A helyesírás, szókincs. Finoman szólva sem választékos a szókincsed, úgyhogy tudnám javasolni, hogy írás közben használd bármelyik online szinonimaszótárt. A helyesírásoddal, de igazából főleg a vesszőkkel már-már kínosan hadilábon állsz, rossz helyre teszed ki őket, és ezen csak az olvasás segíthet, úgyhogy olvass rengeteg regényt (ha nem akarsz/tudsz kisebb vagyont költeni a könyvesboltban vagy mutatkozni a könyvtárban, szólj, és örömmel küldök neked e-mailben párat a pdf-eim közül, ha nincs ncore-od, ahonnan magadnak tölthetnél néhányat a jobbfajta regények közül), találhatsz egy szép kis gyűjteményt itt is. (5/1)
9. Hitelesség, történetvezetés. A történeted tele van logikai szaltókkal bukfencekkel, amiket fentebb már leírtam, és szintén csak az olvasással tanulhatod meg, hogy minden eseménynek kell, hogy legyenek előzményei és következményei is. Ez az életben is így van, ha még túl fiatal vagy, hogy magad is megtapasztald, akkor annak csak örülhetsz, mert hidd el, kiábrándító a saját bőrödön érezni.
A történetvezetésednek még bőven van hova fejlődni. Már most tanuld meg, hogy a fejezeteidnek izgalmasan, érdekfeszítően, már-már őrjítően kell végződniük ahhoz, hogy az olvasóid követeljék a folytatást, mert csak ezzel garantálhatod, hogy mindig lesz, aki kíváncsi a történetedre. És az, hogy a főhősnő épp elalszik, nem egy olyan lezárás, ami akármennyire is felcsigázná az olvasót. (5/0)
10. Ötletesség, egyediség + trailer, függelék, stb. Trailered nincs, de az szerintem sosem baj. A fülszöveged megoldása, bár kétségtelenül szerencsétlen darab, azért mégiscsak egyedi, és ezt meg kell adnom neki. A történeted, akármennyire összecsapott is, bír egyetlen különleges elemmel, mégpedig azzal, hogy az írópalánta főhősnő regényének nagy szerepe van a sztoriban, akármilyen elcseszett is az a regény, már bocs a jelzőért. (5/2)

A tartalom összesen: 75/13


Szeretném ünnepélyesen leszögezni, hogy a kritikában igyekeztem teljesen objektíven ítélni és véleményezni; nem állt szándékomban igazságtalannak vagy épp bántónak lenni. A kritikának nem az volt a célja, hogy eltántorítson az írástól, hanem, hogy rávilágítson a hibáidra, amikből most ugyan van jó pár, de rengeteg gyakorlással, időrááldozással, próbálkozással és főként kitartással mindegyiket ki lehet javítani, ha nagyon akarod. Szeretnék ehhez nagyon sok sikert kívánni neked, valamint további szép napot és élményekben gazdag tanévet! (Azt mégsem mondhatom, hogy megőszített tanárokban, kipuskázott dolgozatokban, végigpofázott tanórákban és elmulasztott leckeírásokban gazdag tanévet..!)
Nessa randalírozott, és éljen örökké a már 23 éves Liam James Payne! ♥ xx

2016. augusztus 28., vasárnap

Cat - kritika #7 - N. Chloe Bowden - Hogyan éld túl a gimit

Sziasztok drága cukorfalatok! 
Ezen a szép, derűs vasárnap délutánon a drága N. Chloe Bowden Hogyan éld túl a gimit c.mű blogjának kritikájával jelentkezem felétek. Jelenleg inaktív vagyok kritika írás terén, de igyekszem aktívan befejezni a kért rendeléseket. Ha esetleg tetszett a kritika várom visszajelzéseteket. Remélem senkit nem bántok meg, mert nem ez volt a célom. 
Nos nem is húzom tovább a szót, csapjunk hát bele!  


Hogyan éld túl a gimit

A kinézet:

1. A fejléc:  Nagyon tetszik ez a saját készítésű fejléced. Iszonyatosan tetszik ez a világoskék szín, a háttér és a lány is szépen van kivágva. A cím is nagyon jól van elhelyezve, kiolvasható betűtípust választottál. Egy rossz szót sem tudok írni, mert egy ilyen szép fejlécet én is szívesen elfogadnék akármelyik blogomra.      (6/6)

2. Háttér:   Tökéletesen illik a fejléchez, ahogy a bejegyzések és a modulok fehér színéhez. Remek választás volt.  (2/ 2)

3. Bejegyzések, modulok háttere : A bejegyzések és a modulok háttere egy alap fehéres háttér, ami tökéletesen passzol ehhez a világos kék színhez.  (2/ 2)

4. Betűszín, betűtípus, betűméret: Ez a szintén kékes betűszín, egy sima egyszerű Times New Roman (talán, ha jól tippelem.) betűtípussal és a 14-es (?) betűmérettel tökéletes választás.   (3/ 3)

5. A modulok: Nagyon szépen, rendezetten elvan helyezve minden. Semmi sem hiányzik, kivan téve minden a Fülszövegtől ( Ismertetőtől) kezdve a kiemelt cserékig, olvasókig, chat- ig, nézettségig, információkon át a figyelmeztetésig.  Nagyon tetszik a modulok betűtípusa, mert nem az a hú de nagyon csicsáns betűtípus, ellenben nagyon szép és olvasható, figyelem felkeltő. Az is tetszik, hogy mindegyik modulnál nagyobb az első betű és valamivel erősebben félkövérebb, és ha jól gondolom valami kis árnyékot is kapott.  (10/10)

6. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb.:  A fejléced nagyon egyedi és ötletes, ahogy a blogod is. A könyvborítót kezdetben hiába kerestem, már épp felakartam adni a kutatást, mikor megláttam a wattpedes elérhetőséged, így láttam fent van a történeted a wattpeden is. Mikor megláttam nagyon megtetszett és el kell mondjam simán elképzelném egy könyvesbolt polcán! Nagyon szép és igényes munka.  (5/ 5)

7. Összhatás: A blogod kinézete nagyon szép és igényes, amin én csak bámultam. A kinézet már felkeltette az érdeklődésem, és pozitív, jókedvet áraszt. Én egy precíz, igényes embernek tartalak már csak így a blogodra nézve is (és mert a többi blogodra is ránéztem. Aztán, lehet tévedek nem tudhatom.)   (5/ 5)

A kinézet összesen: 38/38  

Tartalom: 

1. Cím: Hogyan éld túl a gimit.. (Hogyan éljem túl a szakközepet? :') ) Hupika ez most nem poénkodásról kéne szóljon. Mindenesetre nekem nagyon tetszik ez a cím, magyar, találó és érdekes. (6/6)

2. Fülszöveg: Ha egy fülszövegbe bele lehet szeretni első olvasásra, akkor én most beleszerettem a te blogod fülszövegjébe! Lényegre törő, izgalmas, rejtélyes, figyelem felkeltő, olvasókat vonzó. Tökéletes! (5/5)

3. Az oldalak: Eleinte mikor még szortíroztuk a lányokkal ki melyik blogra írjon kritikát, mert egy páran nem kértek konkrét személytől ( ahogy te sem), rákattintott a blogra és keresni kezdtem a menüt.. Én mint szemüveges szőke bolond lány, nem is néztem a fejléc felé, végül yeah megtaláltam. Azt kell mondjam nagyon tetszik, hogy szintén olyan fehér akárcsak a bejegyzések és a modulok háttere, tökéletes. A betűtípus is nagyon jó, passzol a modulok és a bejegyzések hátteréhez, ahogy a színük és a méretük is. Ezen kívül szinte minden megtalálható, csak a könyvborítót nem láttam kitéve.  (4/4)

4. Prológus:  Azt kell mondjam, engem is nagyon megfogtál a prológussal. Egyetlen egy helyesírási hibát sem találtam, mindemellett élvezhető volt, és tisztára ismerős Maja és Hanna testvéri viszonya. Annyi a különbség, hogy én lennék az idősebb fél, és nekem hörcsög és macska mániám van. Lényegre visszatérve, nagyon élvezhető és szerethető volt az egész prológus, és szintén magamra ismertem Maja félelmét olvasva, hogy jaj mi lesz a gimi első évében, én szintén így paráztam a 9.-től az egészségügyi szakközepet megkezdve. (2/2)

5. A történet: Tudom, tudom, hogy sokan mondják, hogy mennyire unalmasak a gimis sztorik és hogy mennyire kimentek már a "divatból" viszont én mégsem így kezdtem neki elolvasni a prológust. Olvastam már unalmas tucat gimis sablon blogot, de a tiéd nem az! Már a prológus is megfogott, és a fülszöveg is. Nagyon érdekes kis történet, arról, hogy Maja, hogy éli túl a gimit. hogy szerez barátokat és milyen kalandjai lesznek. (5/5)

6. Leírások, párbeszédek, karakterek: A leírások nagyon érthetőek, érdekesen van fogalmazva a párbeszédek is nagyon jók. Maját egyenesen megkedveltem, de igazából az összes karakter szerethető, és szimpatikus volt számomra. (6/6)

7. Stílus, fogalmazás: Nagyon szerethetően, egyedin és ötletesen írsz és fogalmazol. Én egyből beleszerettem az írásodba, ha lehet ezt írni. Egyedi, érthető, szerethető és ötletes ahogyan írsz és fogalmazol. Kevés gimis blog fog meg engem, mit olvasót, de a tiéd most már közéjük tartozik. (5/5)

8. Helyesírás, szókincs: Igazából szinte alig találtam helyesírási hibát, néhol egy-két elírást, vagy betűkihagyást de ezen kívül remek. Nagyon jó szókinccsel rendelkezel, talán ezáltal is szerethető és élvezhető ez a kis történet. (5/4) 

9. Hitelesség, történetvezetés: Nagyon hiteles, elhihető a sztori. Beletudtam élni magam ahogy olvastam az egészet, mintha én lennék Maja, vagy legalábbis én is az osztály része lennék. A történet vezetésed igen igényes és precíz munka, mert nem sietsz vele. A megadott idő elteltével hozod a részeket amik precízen, hibák nélkül izgalmasan élvezhetően jelennek meg. (5/5)

10. Ötletesség, egyediség + trailer: Igazból ha azt veszem szempontnak, hogy a sok gimis blog lassan már egy külön kategóriát érdemel bármilyen versenyben és már lassan tucat lesz.. Na ha pont ezt nézem szem előtt, azt kell mondjam igen ötletes, egyedi mind a blog, mind a történet. Igen szerethető és egyéni ez a kis sztori, nem tucat mint egy-két általam már olvasott gimis blog. Azt az egyet sajnáltam, hogy bár még régebben mikor nyílt a blog és kitetted a trailert, akkor megtudtam nézni, de sajnos ma már hiába kattintottam rá hibát jelzett ki a youtube, mert valami gond volt a videóval.. Én pedig ezzel a szar memóriámmal újra meg szerettem volna nézni. Javaslom töltsd fel újra vagy nem tudom. (5/4)

A tartalom összesen: 48/46 

Kedves N. Chloe Bowden!
Nagyon szép és igényes a blogod. El kell mondjam nagy kedvel lendültem bele, így hogy láttam milyen szép és igényes a kinézet, aztán elolvasva még jobban beleszerettem a sztoriba is. Azt mondják az embernek, hogy ne a borító alapján ítélje a könyvet, nos nekem a kinézetet is néznem kell (ha teljes körű kritikát kérnek), és jó volt látni, hogy ennyire összeszedetten, nagy odafigyeléssel vagy a blogod kinézete és a történet vezetése iránt is. Öröm volt olvasni az egész történetet és megírni ezt a kritikát. Nem szokásom bármilyen történetes blogra is feliratkozni ami nem tetszik, de a te blogod nagyon tetszett, így feliratkozom! Köszönöm szépen, hogy én írhattam ezt a kritikát, és hogy ilyen jól és élvezhetően, szerethetően írod és vezeted a blogod! További sok sikert és sok olvasót kívánok neked!

 További szép napot/estét kívánok minden erre tévedőnek! 
Erre lábatlankodott: 
xx Cat L. Loud

2016. augusztus 27., szombat

Cat - kritika #6 - K.D Niki - Szerelmem a tanárom (befejezett)

Szerelmem a tanárom

A kinézet:

1. A fejléc: Gyönyörű a fejléc, a szereplők szépen vannak kivágva, a hátterében lévő dolgok is gyönyörűek és jó ez a filter rajta. Egyedül Lucyba tudnék belekötni, mert szegény lány már szinte agyon használt blogszereplő, de mivel látom, hogy már régóta írod a blogod, elnézést kérek mert kijött belőlem. Csodaszép a fejléc és le a kalappala készítő előtt. A betűtípus is szép és a betűk színe is tökéletes. (6/6)

2. A háttér: Szerintem ennél a piros színnél jobbat választani se tudtál volna, egyszerűen ebbe nem tudok, és nem is szeretnék belekötni! (2/2)

3. Bejegyzések, modulok háttere:   Tetszik hogy a bejegyzések háttere megmarad ugyanolyan pirosnak, ahogy az alap háttér és  a modulok feketék. Jobbnál jobb. Remek választás volt! (2/2)

4. Betűszín, betűtípus, betűméret: A betűszín ez a világos piros, inkább rózsaszínes nagyon tetszik, ahogy a betűtípus is mivel kiolvasható és a méret is mivel nem az a böhöm nagy se az a túl kicsi kiolvashatatlan. Jobbat javasolni sem tudnék! (3/3)

5. A modulok: Őszintén szólva minden nagyon jól elvan helyezve semmi nem hiányzik, egy kérdésem lenne, hogy a szereplőket az elismeréseket és az ilyen régen kapott filmplakátot és borítót direkt tetted ki? Csak mert a szereplők menüpontban jelen vannak a szereplők így nem értem, hogy szinte mind miért tetted ki, mert szerintem elég lett volna Dolli-t és Kriszt kitenned. Illetve az elismeréseidnek is van menüpont, ahogy a plakátnak is és a régi borítónak. Így egy kicsit zsúfoltnak néz ki a blog. De ezt leszámítva meg van a chat, a menü, fülszöveg, és minden egyéb ami kell. A bejegyzések és modulok betűtípusa is nagyon szép a méret is remek. (10/9)

6. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. : Nagyon ötletes és egyedi mind a blog kinézete és a fejléce, a könyvborítók is remekek, bár nekem ez a fekete fehér jobban tetszik. (5/5)

7. Összhatás: Le a kalappal előtted! Nagyon szép és igényes a blogod, az összhatásra csak ennyit tudok írni, mint ennél a pontnál az első mondatot írtam. (5/5)

A kinézet összesen: 38/39


Tartalom:

1. A cím: A lényeg van benne, pont az amiről szól a történet. Szerintem jobbat keresve sem találhattál volna ki! (6/6)

2. A fülszöveg: A fülszöveged remek, miután elolvastam egyből arra sarkalt, hogy olvassam el a történetet, mert megéri , mert érdekes, mert jó! (5/5)

3. Az oldalak: A menü egyszerű, de ezzel egyaránt tökéletes is, mivel nagyon feldobta az, hogy rászerettem volna kattintani valamelyik pontra és elmozdult, elbillent oldalra. Szerintem a betűtípus is jó, akárcsak a színek. (4/4)

4. Prológus: Prológus nincs, de ez nem is baj. (0/0) 

5. A történet: Dolli egy átlagos végzős diák, aki visszaköltözik Pestre és a Madáchi Állami Gimiben fogja befejezni tanulmányait.. Összeismerkedik a szomszéd Krisszel, akivel összegabalyodnak, majd kiderül, hogy a tanára, Dolli pedig az Angyal család egyik gyereke, kik Krissz ellenségei.. Szeretik egymást, de mind hiába, mert Krissz ki nem állhatja az Angyal családot, viszont a végén minden megoldódik.. Egy egyszerű, átlagos kis sztori, de annál sokkal érdekesebb és jobb! (5/5)

6. Leírások, párbeszédek, karakterek: Be kell valljam, csak az első 5 részt olvastam - viszont több, mint valószínű ráfogok kattanni a sztorira, hiába fejezted be! - , de a párbeszédek  érthetőek jól vannak megfogalmazva, a párbeszédek érthetőek és jók, a karakterek szerethetőek. Személyes kedvencem lett Dolli, Krissz és Niki - de szerintem szinte minden olvasódnak, ha jól sejtem - .  (6/6)

7. Stílus, fogalmazás: Őszintén? Most komolyan?! 
Imádtam ahogy írtál, a sztorit, ahogy Dolli szépen megmondja Krissz -nek, hogy rohadjon meg.. Én imádtam az egészet!  (5/5)

8. Helyesírás, szókincs: Néhol láttam egy-két elírást, vagy betűkihagyást (még a legelején) , de ettől függetlenül hibátlanul gépeltél be minden sort. Bő szókinccsel rendelkezel, egyszer kétszer gondolkoztam, hogy tudsz ilyen jól, egyszerűen és érthetően írni ekkora szókinccsel. (5/4)

9. Hitelesség, történetvezetés: A történet nagyon hihető, szépen le van írva minden. Bele tudtam élni magam Dolli és Krissz helyzetébe is, ahogy olvastam a részeket és szemszögeket. A történetvezetése előtt le a kalappal nagyon szép és igényes munka! (5/5)

10. Ötletesség, egyediség + trailer: Nagyon ötletes, egyedi mind a blog, mind a történet. Igényesen vezetetted az egész blogot, a részek is és a kinézet is wow! Emiatt is nem érdekelt, hogy nem találtam trailert, mert anélkül is nagyon érdekelt a blog, és felcsigázott. Nagy örömmel olvastam! (5/4)

A tartalom összesen: 46/44

Sajnálom, hogy ilyen rövidebbnek tűnik a kritikád, de egyszerűen egyáltalán nem találtam sok hibát, kötekedni meg "csak úgy" egyáltalán nem szeretnék. Nekem nagyon tetszett a sztori, és bár befejezett én szerintem, ha időm engedi (már pedig szeretnék rá szánni) mindenképp elolvasom, ami azt jelenti +1 feliratkozóval bővült a csapatod. ;) 
Remélem nem bántottalak meg ezekkel a sorokkal! További sok sikert és jó blogolást kívánok neked!

Ölel mindenkit, az éppen erre járó:
Cat L. Loud 

2016. augusztus 25., csütörtök

Cat - kritika #5 - Magicwood Cryxabella - Kettős láncszem


A kinézet:

1. A fejléc: Ránézésre nem tudtam eldönteni, hogy az alap egy sima kép, vagy készítették az alapot.. Végül tényleg nem tudtam eltalálni, viszont ettől függetlenül a háttér szép, viszont a lány rosszul van kivágva. Látszanak a körvonulatoknál kisebb zöld részek amik ott maradtak. Azt a kis fekete csíkot ránézésre nem tudom eltalálni miért rajzoltad oda, de ha már ott van miért nem vastagabb és láthatóbb? Gondolkodóra fogva végül arra jutottam, hogy a varázsereje, de aztán megláttam azt a denevért és sehogy sem igazodtam ki.. A cím belelóg a lány kezébe, így azt mindenképp le a sarokba tettem volna, hogy ott ne takarjon el semmit és szépen mutasson. Nem szeretném megbántani a készítőt, de én úgy gondolom, hogy neki is van még hova fejlődni. Nem azt mondom, hogy szörnyű, de szerintem rendelj valaki olyantól akinek látod design blogokon a unkáit. Igaz lehet időbe telik míg kész, de akkor is megéri. (6/3)

2. Háttér: Maga háttér színe ez a kékes árnyalat tetszik, viszonyt ez a kép eléggé zavaró és szerintem nem passzol a fejléchez. A szín igen, de ez a két minta nem. Válassz egy egyszerű szint ami passzol a fejléchez. (2/1)

3. Bejegyzések, modulok háttere : A bejegyzések háttere fehér, ami nekem nagyon tetszik! Kis egyszerű, illik mindenhez, jó választás! A külső háttere az ilyen áttetszőbb.. Szerintem állíts be egy simple sablont és legyen csupa fehér, úgy jobban mutatna. (3/2)

4. Betűszín, betűtípus, betűméret: A betűméretek pont megfelelőek, betűtípus is kis egyszerű,jó. Betűszín is rendben van. (3/3)

5. A modulok: Szerintem a bejegyzések címe és a modulok betűtípusa lehetne más, kissé figyelem felkeltőbb, csicsánsabb. Annyi szép betűtípus van a szerkesztésnél, bátran válassz egy kiolvasható, szép, egyszerűt. Javaslom az áttetsző háttért tedd fehérre. Illetve ha a bejegyzések címe zöld, akkor a modulok színe is egyezzen. Ha pedig kék a háttér, vagy legalábbis annak képzelted el, akkor ne zöld legyen, hanem valami kékes. Illetve tegyél be chatet, így könnyebb lesz elérni és cserét kérni.  (10/5)

6. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. : Könyvborítót nem találtam, javaslom azt rendelj. A fejléced javaslom cseréld le, mert hiába lehet jó a történet, manapság, már a blog kinézetére is nagyon figyelnek, így pedig csak egy egyszerű kinézetű blog látványát festi. (5/3)

7. Összhatás: Nem az a hű, de rémes, de csúnya blog jutott eszembe a blogod látva, sokkal inkább az, hogy kb. én is ilyen fejlécet készítettem pár évvel ezelőtt (néha még tudok is, ha letojom mi lesz belőle, úgyis csak unaloműzés magamnak.), és az én első blogom is nézhetett így ki, míg nem fogadtam meg más kritikusok segítségét tanácsát. Én is voltam kezdő blogger, és senki kedvét nem szeretném elvenni. (5/3) 

A kinézet összesen: 38/20


Tartalom:

1. A cím: Misztikus, titokzatos, találó. (6/6)
2. A fülszöveg: 
A világon évszázadok óta íródtak meg, olyan misztikus elemeket tartalmazó történetek, amelyek felülmúlják a mi hitvilágunkat. Sokan, ezzel úgy vannak, hogy csak akkor hisznek valamiben, ha az látják is. Ám -e misztikus csodák nem csak a képzeletünkben léteznek hanem a valóságban is. Közülük van két fő faj, amely a legerősebb. Lehet, hogy különböznek, de egykoron barátok voltak. Egyszer ellentét szövődött köztük, ami ma már háború lett: Vámpírok & farkasok harca kiket, a vér éltet. Ám egyszer születik egy új egyén aki nem ember, nem vámpír, és végképp nem vérfarkas. A gond, hogy köztük áll, ő egy démon. Ő dönti el, hogy melyik oldalra áll, ám nem tudja, hogy valójában mi is ő. Vérfarkasok és vámpírok harca egy, olyan dologért, mi megváltoztatja az egész sorsukat.....

Találó és szerintem meggyőző fülszöveg. Egyedül az entereket üsd be a pontok után (úgy, ahogy én megtettem) , ennyi kis hibád volt. (5/5)

3. Az oldalak: Sima kis egyszerű, nem html kódos menüvel ellátott. Ezzel semmi gond nincsen, viszont nem értem miért nem lehetett volna ez is áttetsző akár a modulok és a bejegyzés külső háttere. Szerintem úgy sokkal szebb lenne a hatás mint így fekete-pirosan. Azon kívül a fejezetek, a díjjak és a trailer&könyvborító menü oldala kimaradt. (4/2)

4. Prológus: Egész jó lenne, ha nem sietted volna el. Nem kellett volna egyből rájönnie Elizának arra, hogy ő démon, és hogy milyen világban is él. (2/1) 

5. A történet: Ezek a misztikus, fantasy történetek alapból felkeltik az érdeklődésem, ahogy a te történeted is. Maga a végkifejlet is érdekel mindig mi is történik a végén, ahogy az is hogy lehet valakinek ilyen jó agya, hogy kitaláljon misztikus lényeket egy másik világot.. Le emelem a kalapom a fantasy blogírók előtt! (5/4)

6.Leírások, párbeszédek, karakterek: Megmondom őszintén néha belegabalyodtam ezekkel az idő kiírásokkal, ahogy a legjobb barátnő eltűnésénél lévő párbeszédnél is, de végül kibogoztam! Szóval egy kicsit próbáld inkább hely kihagyással és ezzel a félkövér aláhúzással jelölni, illetve ne egyből ugorj vissza múltból jelenbe, mert hosszútávon belegabalyodnak az olvasóid. A karakterek érdekesek, de személy szerint egyikkel sem tudtam azonosulni, így a prológust olvasva. (6/4)

7. Stílus, fogalmazás: Maga a fogalmazás egyszerű és érthető, haladónak mondanám. Szerintem van még hova fejlődnöd, de jó úton jársz. (5/3)

8. Helyesírás, szókincs: Nem sok helyesírási hibát láttam a prológusban, a szóközök és néha egy két elírás. A szövegek előtti kötőjel (-) után és elé nyomj egy szóközt, illetve ne tegyél minden kisebb mondat ( ""Ez volt a búcsúüzenete. "") után és elé macska kaparást, akkor inkább dőltözd be.

Prológus 
Egész életemben átlagosnak éreztem magamat, de mikor a 16. évemet töltöttem be, az életem teljesen fenekestül felfordult...A múltam teljesen hétköznapi, azt leszámítva, hogy már számtalan kemény dolgon mentem már keresztül. A szüleimről nem tudok semmit mert 5 éves koromban nevelőotthonba adtak. A legjobb barátnőmnek 14 évesen nyoma veszett, és pont azt eltűnése napján vesztünk össze, mert egy sorsfordító titkot titkolt el előlem, de én rájöttem. Szóval 3 évig azon voltam, hogy megkeressem őt, de semmi. A 18. Szülinapomat ünneplem Augusztus 28.-án. A takaróm alatt feküdve alszom, mikor az ébresztőm hangos csengése zavar fel álmomból. A nevelőanyukám Evelin kelt minden reggel, aki most is hangos léptekkel közelít a pink szobám felé.
Név:Kovács Evelin
Kor:30
Foglalkozás:Ápolónő
Fő tulajdonság:Kedves, gondos  szerető anyuka.
Úgy tűnik, hogy tökéletes nevelőanyukám van?
Hát nem állítanám mert ha ő a gondviselőd annak következményi is vannak. Pl:Hogyha elrontasz valamit, vagy valami apró hülyeséget csinálsz rögtön kiakad,mindig a tökélyt akarja.....
Például mikor reggel 8 órakor indul felkelteni téged kereken 10 perced van az elkészülésre:
- Eliza!!! 10 perced van felkelni, aztán nyomás reggelizni.- mondta és lehúzta rólam a meleg takarót.
- Rendben, rendben máris kelek!!mondtam felvett hangsúllyal mire kiment a szobámból.
Elkezdtem  elővenni amit ma akarok felvenni: Egy szürkés-fehér háromnegyed ujjú mezféleség, alatta van egy fehér vékony pántos trikó, aztán egy  enyhén rózsaszín hosszú szűkített nadrág, egy szürkésfehér edzőcipő és egy fekete-nagy válltáska. Lehet, hogy olyan mintha egy sportos lány lennék, de őszintén elmondom, hogy teljes mértékben nem vagyok az. Ha sportolnom kéne akkor úszás lenne vagy kézilabda.
Amikor felvettem ezt az össze állítást arra gondoltam, hogy milyen lenne ha a szüleim is itt állnának mellettem és büszkék lennének rám, hogy ilyen nagy lettem ez elmúlt évek során.
Nem értem, hogy miért ért engem ennyi veszteség. Miért?
A szüleim elhagytak, valamilyen személyes vagy önző ok miatt.
A legjobb barátnőmnek pedig nyoma veszett... Hiányzik, de egyszer túl kell tennem magam rajta. Róla csak annyit kell tudni, hogy ó volt a suliban a legnépszerűbb lány, mégis a barátom volt.
Ma lesz az első napom az iskolában. Új suli, új kezdet....
Miután felöltöztem, reggeliztem összepakoltam a cuccaimat, hogy elindulja az iskolába, évnyitóra. Húsz  perccel már kint is voltam a buszmegállóban és kész voltam arra, hogy felszálljak a buszra és elkezdjek egy új átlagos napot...
Mikor leültem az egyik ülésre megláttam egy újságot az eltűnt barátnőm képével, és az újságra ez volt írva:Horváth Annabell ma lenne 16 éves  Az újság láttán eszembe jutott az a nap amikor értesültem róla, hogy eltűnt.
Annabell eltűnésének a napja:

Előző nap vesztem össze a legjobb barátnőmmel Annabellel. Remélem, hogy ki
fogunk békülni. Azon a dolgon amin összevesztünk nem nagyon vagyok büszke rá de megemlíteni sem fogom. Éppen mentem hazafelé és az járt a fejemben, hogy miért kell neki mindenen megharagudnia. Amikor odaértem a buszmegállóba ott volt az a busz ami haza visz. Mikor felszálltam rá és leültem az egyik ülésre és kaptam egy üzenetet Annabelltől:
Ez állt a levélben:

Szia Eliza!!
Tudom, hogy nagyon haragszol azért amit mondtam, de szeretném, hogy tudd te nekem nagyon fontos vagy. Lehet, nem mindig voltam a leges legjobb barát a te szempontodból mégis közel kerültünk egymáshoz. Tudd, hogy a barátaim közül téged szerelek a legjobban és az a dolog is igaz amit tegnap este mondtam neked.
Remélem, hogy valaha még megtudsz bocsátani nekem. :)

 És ez volt az utolsó üzenet amit tőle kaptam.
Nem értettem, hogy miért is kell neki megbocsátanom,addig amíg haza nem értem. Bementem a kapun majd az ajtón és legjobb barátnőm anyukáját találtam az én nevelő anyukám mellett.
- Szia Eliza.- mondta az Annabell anyukája és mire én meg akartam volna szólalni folytatta az elkezdett mondandóját - Kérlek ne ijedj meg, de valamit el kell mondanom. - mondta majd leültem mellé.
- De, mégis mit kell tudnom?- mondtam.
- Hát...mondta volna de én közbeszóltam.
- Annabellel van valami?Itt van?- kérdeztem.
- Annabell eltűnt. - mondta.
- Elment bulizni és segítsek megkeresni?- mondtam értetlenül.
- Hát nem értem soha többet nem találkozhattok, mert lehet, hogy halott....
 Ennek hallatán rájöttem, hogy miért írt üzenetet és, hogy miért írt olyan szavakat amiket még soha senkinek sem mondott a családját kívül. Ez egy búcsúzó üzenet volt.
Lehet nem látom többet...
És ez így is lett.


1 évvel később a jelenben.
Most tartok éppen az évnyitóra. Miután leszálltam a buszról 10 perc múlva odaértem az iskolába.
Rögtön odajött hozzám két lány:   Nagyon furcsán néztek ki, de mégis olyan mintha ismerném őket. Olyan vadnak, olyan elevennek néznek ki mintha nem is lennének teljesen emberek hanem egy máshonnan jött természetfeletti lénynek néznek ki. Lehet hogy el kellett volna futnom onnan, de ha nem maradok ott akkor nem fogom megtudni, hogy kik ők és mit is akarnak tőlem valójában. Így megálltam előttük, ahogy ők is előttem és végig szemléltem őket, ahogy ők is engem. Mind a kettő szép lány. Lehet, hogy velük fogok egy osztályba járni. Sőt Anna után ők lesznek a két legmenőbb, legnépszerűbb lányok az egész iskolában, és én leszek a legjobb barátnőjük, aztán meg öt év múlva ők is eltűnnek és kezdődik az egész elölről.
De, ne is gondolkodjunk előre amíg nem tudom, hogy ki is ők és valójában mit is akarnak tőlem.
- Szia!!- köszöntek egyszerre.
- Sziasztok én Eliza vagyok. - mondtam mire ők is bemutatkoztak.
Így elkezdtünk összeismerkedni és kiderült, hogy egy osztályba fogunk járni...



*2 nappal később*
Már két napja, hogy megismertem őket, de még mindig érdekelt, hogy mitől lehetnek ilyen vadak.
Rákérdeztem és ők elkezdtek mesélni:
A világon évszázadok óta íródtak meg, olyan misztikus elemeket tartalmazó történetek, amelyek felülmúlják a mi hitvilágunkat. Sokan, ezzel úgy vannak, hogy csak akkor hisznek valamiben, ha az látják is. Ám - e misztikus csodák nem csak a képzeletünkben léteznek hanem a valóságban is. Közülük van két fő faj, amely a legerősebb. Lehet, hogy különböznek, de egykoron barátok voltak. Egyszer ellentét szövődött köztük, ami ma már háború lett: Vámpírok & farkasok harca kiket, a vér éltet. Ám egyszer születik egy új egyén aki nem ember, nem vámpír, és végképp nem vérfarkas. A gond, hogy köztük áll, ő egy démon. Ő dönti el, hogy melyik oldalra áll, ám nem tudja, hogy valójában mi is ő. Vérfarkasok és vámpírok harca egy, olyan dologért, mi megváltoztatja az egész sorsukat..
- És ki az –az  egyén?- kérdeztem.
- Te...


(5/3)

9. Hitelesség, történetvezetés: Maga a történet hihetőbb lenne, ha nem sietnéd el. Nagyon elsietted azzal, hogy egyből rámutattál a lánynak mennyire fontos is ő, és mekkora szerepe van. (5/3)

10. Ötletesség, egyediség + trailer, stb.: A történeted egyedi és különleges, viszont javaslom rendelj valakitől teljes dizit, vagy legalább egy új fejlécet. Trailert javaslom rendelj, mert ezzel is felcsigázod az olvasókat! Olyan ez mintha filmek előzetese lenne, minél többen nézik a trailert, annál többen néznek be a blogodba és olvassák el. (5/3)

A kinézet összesen: 48/35

A történet alap ötlete nagyon tetszik! Szerintem, ha próbálod megfogadni a tanácsaimat semmi rossz nem fog bekövetkezni. További sok sikert kívánok neked, illetve remélem nem bántottalak meg ezzel a kritikámmal, hiszen nem állt szándékomban! :)

További szép estét minden erre tévedőnek!
Erre kotnyeleskedett:
Cat L. Loud 

2016. augusztus 24., szerda

Bloghátterek // Perrie

Sziasztok! :)
Ma hoztam nektek néhány hátteret amit felhasználhattok a blogotoknál. 
Remélem hasznotokra válik.

Ezek mellett szeretnék még egy kicsit fecsegni, ahogy mindig is szoktam. Mivel szeptember első hetében elutazom és fogalmam sincs még, hogy lesz-e internetem ezért senki sem haragudjon meg ha nem írok vissza az e-mailjére, bár ezt valószínűleg addig még ki fogom írni mielőtt elmegyek. Ha szeretnétek rendelni akkor azt tegyétek meg most. Addig megpróbálom elkészíteni az összes rendelésem. Igazándiból csak ennyit szerettem volna. 

De akkor most nézzük is a háttereket.

















 

2016. augusztus 20., szombat

Cat - kritika #4 - Hannah Polly Evans - Shadow behind Nagini


A kinézet

1. A fejléc : Maga a fejléc nagyon tetszetős. Szépen vannak elhelyezve és kivágva a helyek és a szereplők is. Nem az a kezdő összecsapott munka, hanem egy rendezett precíz munka. Egyetlen egy dolgot furcsáltam, még pedig azt a kört amiből három sugár, vagy mi kijön és az egy kicsit belelóg a lány arcába. Igazából ez csak egy ilyen kis említés amivel kötekedni tudok, hiszen lehet ha nem lenne benne a lány arcába akkor se nem tudnák hibát mondani, se nem lenne olyan mint amilyen.. és ettől eltekintve tényleg nagyon szép és igényes munka.  Egyszerűen ránéztem a fejlécre, és olyan érzésem támadt, hogy belecsöppentem Harry Potter világába és olvassam el ezt a történetet. (6/5)

2. A háttér : Egy egyszerű sötét zöld szín, ami mind a történetre nézve is fontos (gondolom én), mivel ha jól tudom Tom Denem azaz Voldemort Mardekáros volt, plusz annyiból is fontos, hogy nem retina égető szín és illik a fejléchez meg a bejegyzések, modulok hátteréhez. (2/2)

3. Bejegyzések, modulok háttere : A háttér kicsit világosabb zöld, ami nagyon illik külső háttérhez is, illetve a fejléchez is! Így aztán ebbe semmiképp nem tudok belekötni! ( mosolygok) (2/2)

4. Betűszín, betűtípus, betűméret: Ez a fehér szín szerintem jó döntés volt, viszont a méretet egy kicsit javaslom vedd vissza normál 12-re, esetleg 14-re vagy 16-ra. A betűtípus talán Heévetica, bár lehet benézem nagyon, viszont én azt javaslom állítsd be a bejegyzések/részek betűtípusát, mint ami az információk és a linkek betűtípusa. (3/2)

5. A modulok : A modulok nagyon tetszenek, a betűtípusuk is, és a szín is megy a háttérhez.
A menü is kis egyszerű, se nem túl csicsáns, se nem túl giccses, pont jó!  (10/10)

6. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. : A blog fejléce egyedi, ahogy a színvilág is.. Szeretem a zöld színt és ezeket az árnyalatokat. Ütős lett! A fejléc is nagyon szép, és különleges, Vparadox szép és ügyes munkát végzett, csak gratulálni tudok! A könyvborítóról az jutott eszembe, ha esetleg lehet kiadni ff-ket, és esetleg kiszeretnéd adatni, akkor ez a könyvborító mindenképp tökéletes! Eltudom képzelni, egy könyvesbolt polcán, amint vár egy kedves olvasóra, aki a gazdája lesz. (10/10)

7. Összhatás: A kinézet szép, igényes, egyedül a betűk méretét, és a 2 menüpontot találtam gondnak. Attól függetlenül nagyon igényes és rendezett! (5/4)

A kinézet összesen: 38/35

A Tartalom

1. A cím: Maga a cím titokzatos, valamiért nekem az jut eszembe, hogy valami sötét titok van, amit Nagini ( Voldemort kígyója) őriz, esetleg neki van nagy köze hozzá. Így, hogy még most kezdek bele a történetbe ( értsd a többit, úgy írom, hogy két perc múlva olvasom is!), egyből arra sarkal, hogy olvassam el, mert egy izgalmas, kalandos Harry Potter ff-nek nézek elébe! (6/6)

2. A fülszöveg: Gyönyörű a fülszöveg. A párbeszédek is szépek, egyedül a :

- Az életemet is oda adnám téged, ha ezzel nem kavarnálak még nagyobb veszélybe. Szeretlek Nagini.

Ennél a mondatnál a téged, helyett gondolom értedet szerettél volna írni, csak elírás lett. Javaslom írd át. Illetve a kavarni, helyett szerintem a sodorni szebben passzolna, de ez már igazán a te döntésed, hogy melyiket szeretnéd.  Illetve ne tegyél kötőjelet a sóhajtotta Voldemort elé, azt hagyd magába, helyette az Elképesztő elé tegyél. (5/4)

3. Az oldalak: Tökéletes lenne, viszont egyedül az szúrt nekem szemet, hogy nincsen külön szereplők a menüpontokban, illetve az eredményeidnek. Szerintem ezzel a kettővel bővítsd ki, bár mostanság nem mindenki szokott kirakni szereplők menüpontot.. Viszont engem nagyon érdekelne ki is lenne Nagini valóban, a kora, stb.. Érted? :) A menünél, a prológus linkjét javítsd ki, mert hibás, mint látom a menű még bővítésre vár, így más hibát nem találtam. A modulok szépek, végre találtam Chatet (juhu!) , szóval mindenképp  szép munka. (4/3)

4. A prológus: Nagyon szépen van megírva. Maga a blog ötlete, a történet és a prológus nagyon tetszett! (2/2)

5. A történet: Nagini ( Cherissa) és Voldemort ( Tom Denem) sötét szerelméről szól, ami tele van titkokkal. Kezdetben, mikor olvastam a prológust, azt gondoltam Nagini egy kedves és odaadó lány, aki mindent megtenne Tomért, aztán kibontakozott egy nem leges válasszal és a pro végénél is, hogy a lányban bujkál mélyen a gonoszság. Érdekes kis történet. Szerintem a Harry Potter fanok nagy örömmel fogják olvasni. Javaslom osztogasd facebook-on blogos csoportokban, illetve kérj linkcseréket, így többen látják a blogod! (5/5)

6. Leírásod, párbeszédek, karakterek: Szép, érthetőek a leírások és a párbeszédek is nagyon jók. Nincs tele párbeszéddel, se nem leírással. Pont jó ez a felállás! Javaslom tartsd meg ezt a jó szokást. (mosolygok) A karaktereket egyszerűen imádtam, hiába vagyok Harry párti.Itt ebben a történetben megmutatkozik a Nagyúr kedves szerethető egyben gonosz énje, és Nagini kis báránybőrbe bújtsága. Érdekesek a karakterek, jók a leírások és a párbeszédek így csak jót tudok írni! (6/6)

7. Stílus, fogalmazás: Tetszett az írás stílusod és a fogalmazásod, mert nagyon egyedi. Biztos vagyok benne, hogy hosszútávon, ha nem is egyből, de emiatt is sok olvasót köszönthetsz majd a köreidben. ( Legalábbis szerintem.) (5/5)

8. Helyesírás, szókincs: A szókincsed nagyon szép, bár van még mit fejlődni, de nagyon tetszett a rész. A helyesírásod igen jó, néhol láttam egy-két (kettőt!) elírást. Gondolom ez a kettő is csak véletlen volt.

"A finom redők szinte sikoltottak a rajtuk ülő kosztól és kiszáradt indáktól, amik elhalt kígyókként kúszták végig a teljes épület északi felén. "


"- Maradj mellettem. Örökre - suttogta Cherissa. Voldemort nem sejthette, hogy az-az elszánt tekintet nem pusztán a mondanivalójának szól. "

(5/4)

9. Hitelesség, történetvezetés: Ahogy olvastam a prológust, olyan érzésem volt, mintha én is ott lennék Nagini és Voldemort beszélgetésénél. Eltudtam hinni ezt a beszélgetést, beleélni magam a történetbe. Csak annyit tudok hozzátenni: Wow, miért nem volt több rész, amit olvashattam volna? A történetvezetésről csak annyit, hogy látom 4 napja kezdted el a blogot teljesen biztosan, így gondolom egy hetente teszel ki részeket, vagy lehet tévedek.. Minden esetre nagyon szép és igényes! (5/5)

10. Ötletesség, egyediség + trailer, stb. : A blogod egyedi és ötletes, a történet egyedi, ahogy a fejléc is. Minden nagyon szép, igényes, ötletes és egyedi. Egyedül azt sajnálom, hogy nem találtam trailert.. Szívesen megnéztem volna. (5/4)

A tartalom összesen: 48/44

Nagyon tetszett a történeted, a blogod szép és igényes. Ha esetleg megfogadod a tanácsaimat, akkor igazán nem tudok semmibe belekötni. Élveztem olvasni a prológust, csak azt sajnáltam, hogy nem volt több rész, mert  olvastam volna tovább és tovább.. A trailerről ne is beszéljünk, azzal még jobban felcsigáztál volna! Tuti ütős lett volna! Szerintem a jövőben sokan fogják olvasni a blogod, mind a történet, mind az igényes blog külső, és az egyedi írás stílusod miatt! Csak gratulálni tudok ehhez a kezdéshez! 
További sok sikert és jó blogolást kívánok Hannah! :) 

További szép napot kíván nektek:
xx Cat L. Loud  

2016. augusztus 19., péntek

Cat - kritika #3 - Anna Vok & Szűcs József Árpád - All you need is love


Kinézet:

1. A fejléc. Ha a címet és a szereplőket nézem, az ugrik be, hogy a készítő nagyon kezdő. ( Amivel semmi bajom, mert én is szoktam hibákat véteni.) A szereplők nincsenek rendesen kivágva, a háttér nem egy alap, hanem egy kép, és azon kívül rá van rakva egy nyaklánc, ami a két szereplő szerelmét akarná szimbolizálni. Nekem ránézésre az volt az elképzelésem, hogy a készítő letöltött egy programot, majd a fejléc 'hátterét' (ami egy kép volt), rátette a két png képet, és azt a medálos nyakláncokat, illetve beillesztette oda a szöveget. Nem szeretnék senkit megbántani, de ez egy nagyon kezdő fejléc, javaslom rendeljetek egy fejléct, hiszen annyi tehetséges designek bloggerina van. (6/2)

2. A háttér. Maga a külső háttér egy kép talán a férfi főszereplőről ( javítsatok ki, ha tévedek), ami számomra elvonja a figyelme a fejlécről, ami azért valljuk, fontos szerepet játszik egy jó blognál. Javaslom állítsatok be egyszínű a bejegyzések színétől kissé sötétebb (de ugyan annak a színnek!) árnyalatát, vagy a színhez passzoló árnyalatot. Annyi jó blog van, ahol láttok színkombinációkat, amikkel kísérleteznek. (2/0)

3. A bejegyzések és a modulok háttere. A belső háttér világos sárga, a szövegek háttere pedig kék. Javaslom egy színnél állapodjatok meg, és azt állítsátok be, mert ez a sárga hosszútávon nagyon tudja zavarni az ember szemét, a kék pedig nyugtatni és aki olvassa a blogot  egy idő után össze tud zavarodni. Illetve ez így nem igényes.   A modulokról pedig sajnos nem tudok véleményt mondani, mert egyáltalán nem találtam.  (2/0)

4. A betűszín, betűtípus, betűméret. A betűszínként, ha jól láttam eleinte zöld volt, majd használtatok pirosa, lilát, később fekete is volt fehér háttérrel. Mikor, milyen kedved/kedvetek volt használni. Ez egyáltalán nem igényes egy blognál. Itt is egyezzetek ki egy (!) konkrét színnél, és azzal a színnel írjátok a részeket/bejegyzéseket. Nekem a fehér alapon, világos zöld szinte szikráztatta a szemem. Mielőtt kiteszitek a posztot nézzétek meg, hogy a szövegnek van-e háttere (jelen esetben fehér), mert ha nem úgy kezdtétek, akkor minek cicomázni és minek az a belső kék háttér ( amit amúgy sem értem minek, de a sárgánál jóval jobb.) . Illetve egy bejegyzésnél egy színt használjatok, ha mondjuk 3 nap múlva történik valami és azt szeretnétek feltüntetni valamit, arra ott a dőlt, félkövér vagy esetleg ki sem kell emelni, mert ugyanúgy a részhez tartozik. Az olvasok elfogják olvasni így is úgyis, ha tetszik nekik a történet és a blog.
A betűtípusról, nos az is ha jól látom kedv függő. Mikor olyan amilyennel elkezdtétek, mikor teljesen más. Hasonló akár a betűszínnél, ugyanazt tudom javasolni, mint a betűszínnél. Egyezzetek ki 1 típusnál, ami nem túl csicsáns, egyszerű és azzal vigyétek a blogot. Javasolnám itt az  Arial, Times New Roman, Calibri, esetleg ilyenekhez hasonló betűtípust. A bejegyzés címeként valami szebbet is használhattok, ami jelzi, hogy már másik rész következik. Ez eltérhet az alap betűtípustól. Én általában egy eltérő, egyszerű, mégis szép betűtípust választok.
Betűméret, hol közepes, hol nagy.. Kedv függőnek látom ezt is. Javaslom maradjatok a normál méretnél, hiszen az olvasok egy fiatalokról szóló blogot olvasnak, és nem 80 éves nagymamák/nagypapák akik nem tudják elolvasni. Ha nem vagytok biztosak benne, hogy a normál (!) 12-es méreti betűt nem bírják elolvasni, akkor állítsátok 14-esre. Ha valaki szemüveggel ezt nem tudja elolvasni, akkor ott nagy baj van. Én szemüveges vagyok, és a normál 12-es méretű betűket látom, ahogy a mamám is szokta..  (3/0)

5. A modulok. Nos nekem a menük modulját kellene kritizálnom, amit nálatok sajnos nem találok, mivel nincs. Ha lentebb görgettem lent találtam meg a blog íróit, követőit, blogarchívumot, egy kapcsolat felvételi űrlapot, és ennyi. Azok is ledobálva alig látható helyen.. (10/0)  

6. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. Könyvborítót nem találtam, szóval erről véleményt nem tudok alkotni.A blog fejléce alap, a háttér egy sima kép. Nem szeretnék senkit megbántani, de javasolom kérjetek meg valakit, aki készít nektek egy ütős, szép rendezett designt. Egy olyan embert akiről tudjátok, látjátok, hogy szépen dolgozik. Összességében hiába jó a sztori, ha a kinézet egy nagyon alap és összetákolt.. (5/0)

7. Összhatás. A háttér elvonja a figyelmet a fejlécről. A betűk hol nagyok, hol kicsik, hol zöldek vagy épp más színűek. Illetve az a sárga, retina égető szín. Ne haragudjatok de ez nagyon nem jó összhatás. Egyedül a kék háttér, ami jó pont. (5/2)


A kinézet összesen: 33/4


Tartalom:

1. A cím. All you need is love..,,magyarul csak a szerelem amire szükséged van. Egy kissé hosszúnak találom, de egyedi és illik a történethez. (6/5)
2. A fülszöveg. Sajnos nem találok, és ez baj. A fülszöveget olvasva tud rájönni az olvasó, mennyire is érdekes a történet, mennyire kelti fel az érdeklődését. Egy ütős fülszöveg csak úgy vonzza az olvasókat! (5/0) 
3. Az oldalak. Nincsenek oldalak, ami azért baj, mivel a szereplőknek külön oldalt kellene nyitni, mivel az nem megoldás, hogy mindenféle képekkel teledobálod, teledobáljátok a fejezeteket..A fejezeteknek is külön modul, amitől áttekinthetőbb mindenkinek a blog. Illetve a trailernek, könyvborítónak és a kritikáknak&versenyre jelentkezéseknek. Valamint Chatet is javaslok a könnyebb elérhetőségért és a linkcserék kérése miatt, mert ez a kapcsolatfelvételi űrlap szerintem semmire sem jó. Maximum ti látjátok, hogy ki mit írt de mi van, ha az illető elírt valamit vagy nincs email-je, és a blog linkjét hogyan csatolja? Nem is értem ezt az űrlaposdit.. (4/0)
4.Prológus. Nincs, de ez nem baj, mert nem igazán fontos írni. (0/0)
5. A történet.  Adott egy 18 éves, életvidám lány, aki színész szeretne lenni. Eddig mindig elutasították az összes meghallgatáson, most kivételesen felveszik. Találkozik, egy Hugó nevű sráccal akivel összejön.. Szinte minden álma valóra válik.. Ne haragudj, de ez a történet nekem kicsit lapos. Az autóbaleset-es résznél lett volna izgalom, mégis kihagytad.. (5/2 ) 
6. Leírások, párbeszédek, a karakterek. Hu, hol is kezdjem, mivel? Leírások, szinte nincsenek, elvétve néhány helyen, de ott is helytelenül.. Párbeszédekről, azokkal van tele az egész és helytelenek. Hol teszek ki kötőjelet, jelezvén a szereplő beszél hol nem. Karakterekről.. Elmondtam egy imát, hogy én 18 (igen én vagyok, az egyik legidősebb a Paparazzi BD-ben!!xd) leszek, és nem vagyok terhes, és nem is leszek jó ideig.. Ez a lány Merci meg már, a 4. résznél terhes Hugótól? Normális ez.. Nem tudom mióta voltak  együtt, de egy gyerek nagy felelősség.. Etetni, nevelni, ápolni, törődni vele.. Hugó-ról.. A 3.részben elhagyja Mercit majd visszamegy hozzá, azzal az ósdi dumával, hogy ő szereti és tudja, hogy nem hasonlít Merci a volt csajára.. A lány meg a nyakába ugrik majdhogynem? Hol itt a női tartás?! Egyből puszi-nyuszi.. Teperjen utána a srác.. mai világba, már csak én vagyok ilyen? (6/ 1)
7. Stílus, fogalmazás. Látom, hogy nem lehetsz/ lehettek régóta blogosok, és talán (?) kezdők vagytok. Így egy tanács.. Ez nem facebook, hogy telecseszétek képekkel, jó lehet foglalja a helyet, de nem az a történet lényege.. Meg selfie így, selfie úgy.. Még az előtt is képes Merci megkérni Hugót?! Ezekkel a selfiekkel kiugrottam majdnem az ablakon (nem estem volna nagyot, de na). Fogalmazásról, nagyon nem hihető amit írsz/írtok, helyesírási hibákkal teli. Annyit értékelek, hogy elkezdtetek blogolni. Én is 7.-ben kezdtem és változtam az évek során. (5/2 ) 
8. A helyesírás, szókincs. Hu, akkor kezdem a szöveg előtt mindig ilyen: - , kötőjelet használunk és a mondta előtt is ilyet, nem pedig tovább folytatjuk a mondatot..Szókincs, nagyon kezdő, semmi új szót nem találtam. És még valami: Ne tegyél smiley-kat a szereplők beszéde után.. Ha a saját közlendődhöz teszed egye fene, kinek mi.. de képek is mindig oda is smiley.. nem facebook a blogger! 

Első 2 fejezet javítása:

A kezdet avagy a szerelem rám talál 1.évad 1.rész


Sziasztok!
 Én egy 18 éves lány vagyok. Madridban lakom és minden álmom az, hogy színésznő legyek.
A nevem Mercedes, de mindenki csak Merci-nek hív.
Bemutatnám a családom:
Anyukám Valeria Baroni, Apukám:Ivan Espinosa.
Anya  hét hónapos várandós... a gyermeke fiú lesz és Federico-nak szeretné elnevezni,viszont apa meg Hugo-nak.
- Kicsim - szólt anya- ma lesz a forgatás az Az álmom című sorozatra szerintem jelentkezz.
- Hát nem is tudom... annyiszor visszautasítottak már,mert túl fiatal vagyok.
- Tégy belátásod szerint,de szerintem jelentkezz.
Hallgattam anyára,és jelentkeztem,a meghallgatás nagyon jó volt,remélem sikerül,teltek múltak a hónapok épp zongora órán voltam és bejött apa közölni hogy van 2 jó híre.
Az egyik hogy Federico Espinosa megszületett, a másik meg hogy felvettek Az álmom című sorozatba. Most már mondhatom hogy teljesült az álmom. Örömömben elénekeltem Lucia Gil-től a Rota című számát,az a kedvencem. Minden álmom hogy találkozzak vele.
*1 hét múlva*
Most volt a portfólió fotózás holnap kezdjük a forgatást.
Feltöltöttem a 2 kedvencemet Facebook-ra, azzal a címmel, hogy Portfólió fotózás egy nyelv nyújtós és egy széles vigyoros smiley-val.




Alejandro Pasquarelli, pedig odakommentelte alájuk, A sorozatunk főszereplője GYÖNYÖRŰ,tett  utána egy szívecskés és egy mosolygós smiley- t.  
Ma van a forgatás mindenkinek el kell énekelnie egy dalt én Barei-től a Say Yay!-t adtam elő. Tetszett a többieknek. Volt ott valaki úgy tudom a neve Hugo Vargas, nagyon helyes.De úgy sem lehet köztünk semmi.
-Szia  - köszönt Hugo
- Szia.
-Szép vagy.

- Köszönöm.

És akkor olyan történt amire nem számítottam....


Rám talál a szerelem, vagy mégsem? A választ lent olvashatjátok 1.évad 2.rész

Megcsókolt... csodálatos érzés volt.
- Na milyen volt? - kérdezte.
- Csodás - basszus leblokkoltam. -  azaz elment. - Elmegyünk moziba Rykkivel,Carollal és Alejandroval tudod a rendezővel,van egy olyan érzésem hogy tetszel neki... láttad mit posztolt? - - Igen,sajnos,nekem ő nem jön be...Nekem más tetszik.. 
Hugo egy pillanatra ideges lett.. 
- És ki? 
- Azt majd megtudod...
- Csinálunk egy fotót? 
- Persze. 
- Amúgy mi is a sorozatbeli neved? Az enyém Lucía.. 
- Jack, jössz biciklizni?
- Persze,de csak veled.  – mosolyogtam.
- Oh,baby – mosolyodott el.
- Felrakom a selfiet Facebook-ra. 
Lucia és Jack . A képen: Mercedes Espinosa és Hugo Papparazzo.
-  Pihenjünk- mondtam mire Hugo megállt.
-  Oké,nézd ott egy pad.
-  Az az igazság hogy érzek irántad valamit és..
Ekkor újra megcsókolt,letérdelt elém és megkérdezte:
Lennél a barátnőm?
 - IGEN!-  mondtam. Megfogtuk egymás kezét  és visszaindultunk a próbaterembe.
Találkoztam Marimpia- val  és Julia-val, akik a legjobb barátnőim.
- Sziasztok!
-Szia - köszöntek.
- Képzeljétek járok Hugo-val.
-Csoportos ölelés,és selfie! - kiáltottam fel, mosolyogva. 
Marimpia Lambre: Csajokkal . A képen: Mercedes Espinosa,Marimpia Lambre és Julia Caster.
- Menjünk el fagyizni.
-Okés -  mondták.
- Szerelmem jössz velünk? – fordultam, Hugohoz.
-Bocsi most nem Alejandro-nak kell segítenem. Szia
- Szia 
  (5/ 2) 
9. Hitelesség, történetvezetés. 
Ne haragudjatok meg, de a történetet olvasva sok dologba tudok belekötni.. Már maga az hihetetlen, hogy Mercit felveszik, de oké, vannak szerencsések, erre borítsunk fátylat. Viszont, hogy már a az első részben találkozik Hugoval, aki egyből lesmárolja, ő ennek örül és a 2. részben jaj , már együtt is vannak. A 3. - ben megjelenik a lány albuma egy kis idő elteltével, meg felkapja őt a közönség, a 4.-ben meg már terhes Hugotól.. 18 évesen?! Megvan már az iskolai végzettsége? Mennyire biztos ez a munka?? A rajongóknak ez, hogy tetszene, hogy fel se kapták már terhes.. És a szülői házban vannak, úgy hogy Merci apja látta, hogy ki van a lánya attól, hogy 1.résszel ezelőtt elhagyta a lányát Hugó.. Te jó isten.. Ilyenkor teszem össze a kezem, hogy olyan nevelést kaptam, hogy 18 évesen nem várok gyereket, nem ugrok egy ilyen fiú nyakába egyből, annak ellenére, hogy nem egy nagy vallásos a családom.. Mióta voltak ezek együtt ezzel a sráccal és hogy tudott Merci egyből megbocsátani? Egyáltalán átment az valamelyikőtöknek, hogy adott egy 18 éves életvidám lány, aki élete legszebb évét élheti, és hogy elbassza egy gyerekkel.. Nem azt mondom, hogy vetesse el, mert egyrészről becsülendő, hogy vállalja a következményt, de mint előrébb olvastam Hugo-val a kapcsolatuk zavaros.. Egy gyereknek nem csak anya kell, apa is! Míg az anyja gondoskodik róla, addig az apa védelmet, biztonságot, és szigorúbb nevelést ad neki. B*szh*tják a nevelést, ha az apánál hetente vagy 2 hetente van, meg hol visszamegy hozzájuk, hol nem.. Nekem az egészből Merci sajnálata jött és Hugo iránt gyűlöletet éreztem.. A lány azért nem bulizik mert a gyerekeit neveli.. Vagy most azt hiszitek, hogy egy gyerek mellett hopp szervezek egy bébi szittert és már mehet is buliba.. Ha én lennék a lány helyébe, inkább else mennék, minthogy fene tudja kire bízzam rá a gyerekem..
A történetvezetésről meg annyit, hogy a részek bolhf***nyi kevesek, el van sietve az egész történet.. Hiába lenne hihetőbb.. Ha mondjuk nem a 4., hanem a 20. részben lett volna terhes Merci.. és egyéb dolgok.. sietős az egész sztori.. Inkább írjatok 2 évadot rendesen, szépen haladósan, nem sietve, mint sietősen, összecsapva 5 évadot.. ( 5/0 ) 
10. Ötletesség, egyediség + trailer
Ha jól sejtem egyedül kitaláltad, vagy esetleg még Anna is besegített, fogalmam sincs... Viszont ez egy alap sztori, ami ütős, tág szókinccsel, jó fogalmazással és rendezetten vezetett szép bloggal felkapott lehetne. Nem mondom, hogy iszonyatos, de magamtól nem olvasnám, és rá sem találtam volna a blogra. Látom a korotok/ korod, én is talán ilyen idős lehettem, talán 1 évvel idősebb, de próbálkoztam segítségeket kérni, barátkozni a többi blogger - el, akiktől tanácsokat kértem. Trailer sincs, ami kissé érdekes lehetne, mellesleg egy szép, igényes blognál elő kellene fordulnia.. Még ha pár rész után lenne, de egyáltalán nincs 2 évad után, pedig 5 évadot tervezel, terveztek.. (5/0)

A tartalom összesen: 46/10


Szerintem kérjetek egy tehetséges designertől, teljes dizájn átalakítást, fogadjatok fel egy bétát a jó helyesírásért. A smileykat mellőzzétek, illetve Chatet és menüt tegyetek, és még két kérés: azt a sárga színt mindenképp javítsátok, illetve a lejátszót állítsátok át automaticéről.. Majdnem kiugrottam a
forgószékből.. Hallgatom a jó kis  Counterfeit (Jamie bandája) számokat  erre Freddie hangját hallom.. Szeretem Freddiet is, de akkor is.. Hagyj döntsék el az olvasók, hogy szeretnének-e most zenét hallgatni..
Remélem nem bántottalak meg téged/titeket, nem állt szándékomban! További jó blogolást!

További szép napot mindenkinek! :)

Ölel titeket:
xxCat

Theme by Lydia (css)
and Leona(header)